Стотици жители на Палмира се завърнаха в града
Стотици жители на Палмира се завърнаха в града / БГНЕС, архив

Стотици жители на сирийския град Палмира се завърнаха в него, за да видят в какво състояние са домовете им. Това стана възможно, след като сирийските сили изгониха от града бойците на групировката Ислямска държава, предаде АФП.

Днес онези жители на Палмира, които избягаха от джихадистите и потърсиха убежище в град Хомс, пристигнаха с автобуси, наети от сирийските власти в своя роден град.

Останките от древните реликви на Палмира от птичи поглед (ВИДЕО)

Населението на Палмира беше между 50 000 и 70 000 души преди началото на конфликта в Сирия преди пет години. През времето, когато той беше под контрола на ИД, се смята, че в града е имало 15 000 души. На 27 март силите на Дамаск, подкрепяни по въздух от руските сили, си върнаха контрола върху Палмира, но след тежки сражения.

Сирийската армия и екипи от сапьори продължават да прочистват зони от града от взривни устройства, оставени от ИД. Според канцеларията на управителя на провинция Хомс близо 45 процента от жилищната част на Палмира е разрушена при сраженията за връщането на контрола върху града.

Пет години ще са нужни за възстановяването на Палмира (ВИДЕО)

Жителите на Палмира, дошли да видят в какво състояние са домовете им, в края на деня се качиха в наетите от властите автобуси и се върнаха в Хомс.

Засега властите не разрешават те да останат в Палмира, защото няма нито ток, нито вода, а всички взривни устройства не са обезвредени. Според властите ще бъдат нужни три седмици за възстановяване на инфраструктурата на града.

Източник: БТА