Стотици студенти окупираха Червената джамия в Пакистан
Стотици студенти окупираха Червената джамия в Пакистан / netinfo

Полицията в Исламабад използва сълзотворен газ, за да разпръсне стотици религиозни студенти, които окупираха Червената джамия. Те настояха за връщането на проталибанския й духовник, две седмици след щурма на пакистанската армия срещу превзетата от ислямски екстремисти джамия, при който загинаха над 100 души, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Стотици демонстранти хвърляха камъни срещу бронетранспортьор и десетки полицаи в бронежилетки и каски на улица до джамията. След като демонстрантите отказаха да изпълнят нареждането на полицията да се разпръснат мирно, полицията използва сълзотворен газ, разпръсквайки тълпата по улицата.

На 3 юли пакистанските сили за сигурност обсадиха Червената джамия. Седмица по-късно те предприеха щурм, след като укрепилите се в нея последователи на радикални духовници, ръководещи от джамията движение, подобно на талибанското, отказаха да се предадат. По данни на правителството 102 души са били убити при превземането на джамията.

Главният духовник на храма Маулана Абдул Азиз беше заловен да бяга, дегизиран в женски дрехи, а брат му Абдул Рашид Гази, който бе негов заместник, беше убит в щурма.

Скандирайки "Гази, кръвта ти ще разпали революция" и "Мушараф е убиец", демонстрантите принудиха новоназначения имам да напусне храма.