Стотици се простиха с Егор Гайдар
Стотици се простиха с Егор Гайдар / cнимки: Reuters

Стотици хора се поклониха пред тленните останки, изложени в московска болница, на бившия руски премиер либерал Егор Гайдар. Опашка дълга няколко стотин метра се проточи пред сградата, а ковчегът на внезапно починалия на 53-годишна възраст икономист бе отрупан с цветя, предават осведомителните агенции.

Тялото на Гайдар ще бъде кремирано, а погребението ще бъде на по-късна дата. Сред дошлите да се поклонят бяха редица министри - на финансите Алексей Кудрин, на икономическото развитие Елвира Набиулина и вицепремиерът Александър Жуков. Според главния съветник на руския президент Дмитрий Медведев Аркадий Дворкович бащата на руската шокова терапия е превърнал постсъветска Русия в пазарна икономика и е дал много на страната, изброява БГНЕС.

На поклонението бе и просълзената вдовица на Борис Елцин Наина и с дъщеря им Татяна Дяченко. В реч в голямата зала, където е изложено тялото на Гайдар, бившият руски премиер Борис Немцов заяви: "Егор ни спаси, той ни спаси от хаоса, от кръвопролитието и от разпадането".

Стотици се простиха с Егор Гайдар
netinfo