/ /iStock
Около 300 души бяха ранени при огромен пожар, причинен от газова експлозия в кенийската столица Найроби, съобщиха от кенийския Червен кръст на 2 февруари.

"Съгласуваните действия на различните звена за реагиране доведоха до успешната евакуация на 271 души в различни здравни заведения в Найроби", заяви Кенийският червен кръст в социалната медийна платформа X, като добави, че още 27 души са били лекувани на място.

Пожарът е избухнал снощи в квартал Ембакаси в югоизточната част на столицата, съобщи говорителят на правителството Исаак Майгуа Мваура в X.

"Един товарен автомобил с неизвестен регистрационен номер, превозващ газ, се взриви, разпалвайки огромно огнено кълбо, което се разпространи", каза той.

"Вследствие на това огненият ад нанесе допълнителни щети на няколко превозни средства и търговски обекти. За съжаление, жилищните къщи в квартала също се запалиха, като голяма част от жителите все още бяха вътре, тъй като беше късно през нощта".

Видео, публикувано в социалните медии, показва огромния пожар, който бушува в близост до жилищни блокове в района на Ембакаси. На гражданите се препоръчва да избягват района, тъй като в момента се провеждат спасителни операции, включително и изпращане на пожарни коли в района".

Свидетели разказват пред местните медии, че са усетили трус веднага след взрива. Червеният кръст на Кения съобщи в социалните мрежи, че екипи "неуморно се борят с пламъците".
 
БГНЕС