Стотици пътници са блокирани на летището в Тунис заради полицейския час
Стотици пътници са блокирани на летището в Тунис заради полицейския час / снимка: Reuters, архив

Стотици пътници са блокирани на летището в Тунис и не могат да напуснат заради полицейския час в столицата, където размириците не са стихнали напълно след свалянето на управлявалия дълго президент Зин Абидин Бен Али, съобщава ДПА. „Положението е много напрегнато. Никой не може да напусне летището”, посочил военен източник.

Храната в бюфетите е свършила и пътници чакат на дълги опашки, за да купят последните остатъци от чипсове и бисквити. Някои са налягали по пода върху струпани дрехи и одеяла, опитвайки се да поспят.

Обстановката в Тунис остава хаотична и след като Фуад Мебазаа положи клетва като временен президент след бягството на Бен Али в Саудитска Арабия. Извънредното положение в страната остава в сила с полицейски час между 18.00 и 6.00 ч. 

Междувременно беше съобщено, че племенник на съпругата на сваления тунизийски президент Бен Али, е починал от прободни рани във военна болница в Тунис, съобщи АФП, като се позова на източник от медицинския персонал. Това е първата потвърдена жертва от непосредственото обкръжение на сваления лидер. Имед Трабелси бил наръган с нож и приет по спешност в болницата, където починал от раните си същия ден, в който Бен Али и семейството му избягаха от Тунис и потърсиха убежище в Саудитска Арабия.

Либийският лидер Муамар Кадафи изрази съжаление от свалянето на Зин Абидин Бен Али от власт в Тунис, заявявайки, че той все още е „законният президент на страната”, съобщи АФП. „Днес вие претърпяхте голяма загуба. Няма по-добър управник от Бен Али”, подчерта Кадафи в обръщение към тунизийския народ, разпространено от либийските държавни медии. „Надявам се, че той ще остане на власт не само до 2014 г., но и до живот”, добави либийският ръководител.

Според Кадафи тунизийският народ е станал жертва на лъжи, разпространявани чрез интернет, и особено на Уикилийкс и социалните мрежи, които изиграха огромна роля за бунтовете, довели до падането на Бен Али. „Сега Тунис, една туристическа и развита страна, се превърна в плячка на бандити, грабежи и палежи”, подчерта Кадафи, добавяйки, че не се вижда краят на хаоса.

Повечето арабски правителства реагираха предпазливо или запазиха мълчание след падането от власт на президента на Тунис Зин ал Абидин Бен Али под натиска на уличните бунтове. Наблюдателите смятат, че „жасминовата революция” в Тунис е предупреждение за арабските авторитарни режими, тъй като може да предизвика ефекта на доминото в целия арабски изток, посочва БТА. Показателна за това е бурната реакция по арабските улици. В Кайро, Сана, Кувейт и много други столици и градове в Близкия Изток вчера се състояха акции на солидарност с тунизийския народ. В съседен Алжир, където преди две седмици имаше „гладни бунтове”, мнозина очакват повторение на тунизийския експеримент.