Стотици протестират срещу лъжите по руските телевизии
Стотици протестират срещу лъжите по руските телевизии / снимка: BGNES

Около 300 души се събраха пред главна телевизионна сграда в Москва, за да протестират срещу лъжите и цензурата в телевизионните канали, които или са под контрола на държавата, или са под нейно влияние, предаде Асошиейтед прес.

"Ние сме крайно разстроени и призоваваме за протест срещу лъжите по телевизията, срещу вулгарността и непрофесионализма по телевизията, срещу политическата цензура по телевизията", заяви лидерът на опозиционната партия Яблоко Григорий Явлински.

Предвид предстоящите парламентарни избори в Русия през декември и президентските избори през март 2008 година правителственото влияние върху медиите се смята за най-голямото след края на съветския режим, отбелязва АП.

Вечерните информационни блокове все по-често излъчват дълги репортажи как президентът Владимир Путин разговаря с висши служители и съобщават за дейността на двамата вицепремиери Александър Жуков и Сергей Наришкин, сочени за вероятни приемници на Путин, когато мандатът му изтече следващата година.

"Намираме това за крайно опасно за бъдещето на страната ни. Считаме, че в 21 век подобна телевизия води страната към деградация", добави Явлински.

Мирната демонстрация се организира на фона на засилващо се безпокойство за свободата на печата в Русия, отбелязва АП. Въпросът бе отново повдигнат през изминалата седмица заради оставки на журналисти от Руската информационна служба РСН.

Мярката бе в знак на протест срещу оповестено изискване 50 процента от информациите на журналистите да показват Кремъл в положителна светлина и срещу заповед руският Съюз на журналистите да освободи своите офиси в сградата, собственост на държавата.