Стотици мигранти застрашени от бяла смърт на Балканите (ВИДЕО/СНИМКИ)
Стотици мигранти застрашени от бяла смърт на Балканите (ВИДЕО/СНИМКИ) / БГНЕС, архив

Стотици мигранти, преминаващи пред Балканите, са застрашени от бяла смърт, алармират редица организации. Социалните мрежи бяха залети от клипове и интервюта с мигранти, които разказват за нечовешките условия, в които са принудени да прекарат мразовитите зимни дни.

Хората споделят, че особено нетърпими са нощите, в които живакът достига до -20 градуса. Някои от тях търсят подслон в изоставени складове и спят директно на бетонните подове. Горят съчки и боклуци, за да се отопляват. „Нямаме храна, нито тоалетни, а и сме много изморени", споделят мигрантите.

Голяма част от тях не желаят да бъдат настанени в центровете, осигурени от властите, от страх, че оттам ще бъдат по-лесно депортирани. Клиповете в социалните мрежи съобщават, че трима души са починали от студ на българо-турската граница, а пред такъв риск са изправени мигранти в Гърция, които прекарват зимните дни в импровизирани палаткови лагери.

„Хората са замръзнали, самотни и гладни. При тези температури човешкото тяло се нуждае от повече храна, за да оцелее, а мигрантите не могат да си позволят дори и закуска", алармират организациите, заснели клиповете.