Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Над 400 мигранти се опитаха да влязат в петък сутринта в испанския анклав Мелиля откъм Мароко и "значителен брой" от тях успяха. Това съобщиха от местната префектура, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е първият опит за масово влизане в един от двата испански анклава в Северно Мароко, откакто през март отношенията между Мадрид и Рабат се нормализираха след около година дипломатически търкания.

Към 06:40 ч. (07:40 ч. българско време) испанските сили на реда забелязаха група от над 400 мигранти, разказа говорител на префектурата.
Въпреки засиленото присъствие на мароканска охрана, активно съдействала на испанската полиция, значителна група хора от Субсахарска Африка, перфектно организирана и склонна към насилие, разби портала, водещ към граничния контрол, и влезе в Мелиля, добави той, без да посочи колко точно хора са успели да направят това.

Мадрид и Рабат се помириха наскоро, след като през март Испания реши да подкрепи публично мароканския план за автономия на Западна Сахара - бивша испанска колония, 80 на сто от чиято територия е контролирана от Мароко, но оспорвана от местни сепаратисти от Фронта Полисарио, подкрепяни от Алжир.
Точно преди помирението, в началото на март, имаше редица опити за групово нахлуване в Мелиля, включително най-масовият досега, когато там се опитаха да влязат към 2500 мигранти и близо 500 успяха, припомня АФП.
БТА