Стотици либийци бягат от Сирт заради сраженията и бомбардировките
Стотици либийци бягат от Сирт заради сраженията и бомбардировките / снимка: Reuters

Мирните жители на обсадения от силите на новите либийски власти град Сирт продължават и днес да напускат масово града, бягайки от сраженията и от бомбардировките на НАТО срещу верните на Кадафи сили, предаде Франс прес.

Либийските революционни сили продължават да обстрелват с ракети западните райони на родния град на Муамар Кадафи, съобщава Асошиейтед прес.

Десетки превозни средства, натоварени с отчаяни хора, седнали върху събраните си набързо вещи, се бяха отправили тази сутрин към крайбрежния път западно от бастиона на сваления режим на Кадафи, разказва кореспондент на АФП.

Някои от тези хора казват, че са объркани и не разбират целта на бомбардировките на НАТО. Един от тях, качил осемчленното си семейство в камионетка върху камара матраци и куфари, казва, че чакал няколко дни преди да се реши да бяга, но бил принуден от интензивните бомбардировки.

"Беше ни страх да излезем, защото (привържениците на Кадафи) ни казаха, че Преходният национален съвет ще ни пререже гърлата. Заради бомбардировките обаче беше невъзможно да останем, трябваше да използваме шанса си", казва той, спрял на контролен пункт на 10 км от града, и пита: "Защо НАТО ни бомбардира?"

"Бомбардировките на НАТО са страшни. Всичко е страшно. Те не правят разлика кого бомбардират. Къщата ни беше улучена от бомба, която разруши три стаи. За щастие бяхме в другите помещения", казва друг местен жител, поел със семейството си по пътя на бягството.

"Всички тези хора са верни на Кадафи, но когато НАТО започна да хвърля бомби край тях, те напускат - знаят, че сега нещата са сериозни. Смятате, че тръгват, защото вярват в революцията? - Просто ги е страх", казва боец на ПНС, застанал на една от пътните прегради, сочейки към дългата колона бегълци.

На фона на опасенията за хуманитарна криза, Международният комитет на Червения кръст съобщи, че неговият персонал е пресякъл вчера фронтовата линия и е доставил спешно кислород и други медицински материали на градската болница, пише БТА. Хуманитарните работници доставят също храна и други необходими продукти на хилядите хора, напуснали Сирт, допълва АП