Стотици хиляди се простиха с Ким Чен-ир
Стотици хиляди се простиха с Ким Чен-ир / снимки: Reuters

В северенокорейската столица приключи церемонията по прощаване с държавния лидер Ким Чен-ир, починал на 17 декември. Ковчегът с тялото му е върнат в мавзолея Кимсусан, където почиват в стъклен саркофаг и балсамираните останки на неговия баща - основателя на КНДР Ким Ир-сен, предаде ИТАР-ТАСС.

Очаква се Ким Чен-ир също да бъде балсамиран и положен в прозрачен саркофаг, посочва агенцията.

Траурният кортеж с останките на покойния лидер премина под звуците на траурна музика по централните улици на Пхенян, където бе посрещан от стотици хиляди ридаещи столичани. Утре в града се предвижда масов траурен митинг.

Когато колоната напусна тази сутрин мемориалния комплекс, новият лидер на Северна Корея Ким Чен-ун крачеше с непокрита глава вдясно от катафалката с ковчега на баща му, отбелязва агенцията, като изброява редица високопоставени функционери, участвали в церемонията.

Ким Чен-ун поздрави войските, строени на площада пред двореца Кимсусан, посочва БТА. След лимузините с портрета на Ким Чен-ир, гигантския венец и ковчега с тялото, покрито с червеното знаме на Корейската трудова партия, маршируваха войниците от траурния караул с никелирани автомати в ръце, обкръжени от военни джипове. В края на кортежа бяха наредени десетки черни мерцедеси и бели фолксвагени, с които се движеха представители на партийното, военното и държавното ръководство. Следваха камиони с венци от трудови колективи, добавя ИТАР-ТАСС.

Стотици хиляди се простиха с Ким Ченир
netinfo