Столът на румънския президент се клати заради скандал с брат му
Столът на румънския президент се клати заради скандал с брат му / снимка: БГНЕС

Председателят на румънският Сенат (горната камара на парламента) предложи на президента Траян Бъсеску да си подаде оставката шест месеца преди края на мандата му заради корупционен скандал с брат му.

Миналата седмица Мирча Бъсеску бе арестуван по обвинение за подкупване на съдия и прокурори, за да бъде освободен от затвора известният престъпник Санду Ангел.

"Сенатът на Румъния умолява президента на Румъния Траян Бъсеску да излезе в почетна оставка", каза Калин Попеску-Търичану. По думите му иде реч за "грандиозен скандал, който подставя под въпрос функционирането на системата на националното правосъдие и може да доведе до международни последици", пише БГНЕС.

Решението за ареста на Мирча Бъсеску бе взето заради показания на свидетели и видеозапис, публикувани в местните медии. Записът свидетелства как президентският брат срещу възнаграждение е обещал на родните на Ангел да окаже чрез държавния глава натиск върху председателя на Висшата съдебна касационна палата.

Скандалът се разрази мълниеносно. Призив за оставка на президента отправи и премиерът Виктор Понта. Той предупреди, че в противен случай депутатите от управляващата коалиция ще задействат в парламента импийчмънт.

Самият Траян Бъсеску отхвърли възможността да си подаде оставката. Той заяви, че "никога не е обсъждал с брат си въпроси, свързани с процеса срещу Ангел". При това държавният глава разкритикува брат си заради връзките му с криминалния свят, отбелязвайки, че "няма намерение да му бъде адвокат".

Това не е първият скандал в Румъния, свързан с корупция във висшите ешелони на властта. През последните две години на подсъдимата скамейка се озоваха бивш премиер, няколко министри, а също висши представители на правосъдието и правоохранителните органи. Евросъюзът продължава да изразява безпокойство заради неспособността на Румъния да се справи с корупцията, поради което страната не е допусната до безвизовата Шенгенска зона.