/ НАТО
Благодаря за подкрепата на НАТО. Знаем, че времената са трудни. Има два начина за безопасност и сигурност - да подобрим нашите приоритети и да бъдем изцяло интегрирани в структурите на НАТО, като изпълняваме всички наши задължения и да разчитаме на подкрепата на другите държави.

Това заяви премиерът Николай Денков в съвместно изявление с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.



Смятам, че имаме да изпълняваме с много усилия, да продължим да изграждаме нашите способности и разчитаме на подкрепата от вашата страна и с опита, защото източният фланг става все по-важен в последните години и трябва да работим заедно, добави Столтенберг. Вашата държава има огромна важна роля в нашата колективна отговорност. От началото на войната в Украйна България участва активно в защитата на НАТО в Черноморския район. Вие сте помогнали да гарантирате сигурността на Черно море, добави ръководителят на Алианса.

Продължаваме да подкрепяме Украйна. Украйна има право да се отбранява и защитава, има право да се присъедини към НАТО, каза Йенс Столтенберг. Когато Русия нападна Украйна, още оттогава НАТО е засилила присъствието си по източния фланг. Във Вилнюс ще обявим изменения и с допълнителни структури, уточни той.