Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг / БГНЕС
Никоя стена не може да удържи под напора на човешкия дух. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на церемония в централата на алианса, посветена на 30-годишнината от падането на Берлинската стена.

Само за едно поколение един град, една държава, цял континент и военнополитическият ни съюз претърпяха промяна. Берлинската стена беше белег на лицето на Европа, държеше хората вътре, а идеите отвън, добави Столтенберг.

Германският посланик в НАТО Ханс-Дитер Лукас посочи, че датата 9 ноември 1989 г., когато падна стената в Берлин, е променила целия свят. По неговите думи така е започнала най-драматичната политическа промяна в следвоенна Европа.

Посланик Лукас отбеляза, че падането на стената е било неочаквано, но би било немислимо без решението на властите в Унгария да отворят границата през септември 1989 г. за източногермански бежанци.

За разлика от събитията през 1953 г. в ГДР, през 1956 г. в Унгария, през 1968 г. в Чехословакия и през 1981 г. в Полша, стремежът на хората за свобода и самоопределение повече не можеше да бъде прекършен.

Желанието на хората за свобода изпрати разделението на Европа и Студената война в историята, добави Лукас.
БТА