Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг / БГНЕС
Държавите членки на НАТО трябва да харчат повече от 2% от БВП за отбрана. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Думите му дойдоха по време на срещата на върха по случай 75-годишнината на НАТО, предаде Анадолската агенция.

Столтенберг подчерта, че на срещата на върха ще бъдат взети важни решения относно бъдещето на НАТО.

Той добави, че ще бъдат предприети мерки за подкрепа на Украйна, укрепване на партньорствата и на основната мисия на НАТО - отбраната и възпирането.
"Основната цел на НАТО е да предотвратява войни и да поддържа мира чрез своята възпираща сила", каза генералният секретар.

Столтенберг отбеляза, че алиансът е успял в това отношение, предотвратявайки нападения срещу свои членове в продължение на 75 години. "Без силна отбранителна индустрия е невъзможно да се осигури силна отбрана", допълни генералният секретар.

Той заяви, че членовете на НАТО са се съгласили да увеличат разходите за отбрана, като припомни, че преди 10 години е било взето решение за отбрана да се отделят 2 % от БВП.
"Сега знаем, че 2 % са минималната цел и че трябва да харчим повече. Ще направим повече", добави Столтенберг.

‚Този ангажимент включва както увеличаване на разходите за отбрана, така и по-ефективни разходи за подобряване на способността ни да действаме заедно“, каза той.
Столтенберг отбеляза, че руско-украинската война е показала не само неадекватността на запасите и производствения капацитет, но и сериозни проблеми със способността на съюзниците да действат заедно.
БГНЕС