Стимулите на Обама влошили икономическата криза
Стимулите на Обама влошили икономическата криза / снимка: Reuters, архив

Президентът Барак Обама и неговото правителство отслабиха икономиката на Съединените щати, опитвайки се да стимулират растежа вместо да изплащат държавния дълг, заяви авторът на книгата „Черният лебед” Насим Никълъс Талеб, цитиран от Блумбърг.

„Обама направи точно обратното на това, което трябваше”, каза Талеб в реч в Монреал пред представители на бизнеса. „Той се обгради с хора, които изостриха проблема. Имате човек, болен от рак, и вместо да го отстраните, му давате успокоителни. Когато давате успокоителни на пациенти с рак, те се чувстват по-добре, но заболяването се влошава”, коментира авторът на известната книга. Талеб припомни, че „общият дълг е по-висок, отколкото през 2008 г., а безработицата е по-голяма”.

Този месец Обама предложи пакет от данъчни облекчения за бизнеса и инфраструктурни проекти за 180 млрд. долара, за да бъдат стимулирани потребителските разходи и заетостта, а неизплатеният дълг на правителството е около 13,5 трл. долара, припомня Блумбърг. Обама наследи най-дълбоката рецесия след Голямата депресия, както тази седмица я определи Националното бюро за икономически изследвания. „Дори и след мерките за стимулиране и други действия на правителството, безработицата в САЩ е 9,6%”, допълва Блумбърг.

„Правителствата по света трябва да намаляват дълговете и да избягват да спасяват затруднени компании, тъй като това е единственият начин да предпазят икономиките си от отрицателните последици на грешните бюджетни прогнози”, посъветва ливанецът Талеб. Той отбеляза, че финансовата ситуация в Канада я прави по-безопасно място за инвестиции в сравнение с южната й съседка.

„Оптимист съм за Канада”, каза Талеб и допълни, че предпочита Канада пред САЩ или дори Европа. В бестселъра от 2007 г. „Черният лебед: Въздействието на слабо вероятното в живота и на пазара” Талеб твърди, че историята е отрупана с редки и силно въздействащи събития. Теорията за черния лебед води началото си от погрешното схващане, че всички лебеди са бели, уточнява Блумбърг.

Основател на хедж фонда Емпирика, който управлява шест години преди закриването му през 2004 г., Талеб е автор на стратегия за предпазване на инвеститорите от пазарните спадове и извличане на полза от резките покачвания. В момента той е съветник на Юнивърса инвестмънтс - калифорнийски фонд с рискови инвестиции на пазара.