Станишев ще участва в заседанието на Европейския съвет
Станишев ще участва в заседанието на Европейския съвет / снимка: DarikNews

Започващият днес двудневен Европейки съвет, редовната среща на държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз, ще обсъди най-важните проблеми пред Съюза в момента - световната икономическа и финансова криза, която вече обхвана повечето страни членки, необходимостта от засилен финансов контрол, привеждането в ред на националните бюджети, трудовата заетост и борбата с климатичните промени.

И без това натовареният дневен ред на срещата, в която ще участва и българският министър-председател Сергей Станишев, обаче рискува да се претовари от проблема около избора на следващ председател на Европейската комисия. Доказателство за сложността на този проблем е, че за обсъждането му е отредена официалната вечеря. Като правило на тази част от срещата се обсъждат трудни въпроси, по които мненията между отделните страни в Европейския съюз значително се различават.

След много доброто представяне в изборите за нов Европейски парламент на Европейската народна партия (ЕНП - умерена десница), чийто член е сегашният председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, партията заяви, че Европейският съвет трябва да номинира Барозу за следващ председател на Европейската комисия. Разчетът бе след такава номинация новият Европейски парламент да я гласува на първата си сесия в средата на юли в Страсбург и сегашният председател на Европейската комисия да заеме легитимно поста за още пет години.

Срещу тази процедура обаче възразяват ред страни от Европейския съюз. Съпротивата е особено силна в Европейския парламент, който неотдавна гласува резолюция, че изборът на нов председател, съответно на новата Европейска комисия, трябва да стане според Лисабонския договор, докато исканата от ЕНП процедура е според Договора от Ница. Лисабонският договор още не е приет след отхвърлянето му от референдум в Ирландия преди година и сега надеждите това да стане след нов референдум в страната, най-вероятно през октомври тази година.

Изправено пред сложния казус, чешкото председателство на Европейския съюз е подготвило предложение. Европейският съвет подчертава своето намерение да номинира Жозе Мануел Барозу за втори мандат при условия че има одобрение от страна на Европейския парламент, се казва в него. Дали този вариант или друг ще бъде одобрен, ще стане известно утре.

Има и друг проблем пред този Европейски съвет - за  исканите от Ирландия гаранции преди насрочването на нов референдум за Лисабонския договор. Той обаче не е толкова сложен, колкото около бъдещия председател на Европейската комисия.

Най-важните искани от Ирландия гаранции са свързани с нейния статут на неутрална държава, с броя на комисарите в следващата Европейска комисия и с позицията й по отношение на абортите.

Сред страните в Европейския съвет няма разногласия, че исканите гаранции могат да бъдат дадени. Проблемът обаче е под каква форма да стане това. Вариантите са различни и Европейският съвет трябва да избере един от тях.

Иначе във връзка с икономическата и финансова криза се очаква Европейският съвет да отправи настоятелен призив страните в Европейския съюз да оправят националните си бюджети, въпреки кризата. В противен случай срещу 21 от тях ще бъде задействана наказателна процедура (България не е сред тези страни).

Очаква се също да бъде одобрено създаването на специален орган, който да следи макроикономическата стабилност в Европейския съюз, както и други по сигурността на банките, застрахователните компании и фондовите борси в Съюза.

В дневния ред на Европейския съвет са включени и борбата с нарастващата безработица, противодействието на нелегалната имиграция в Европейския съюз, и действията на съюза срещу климатичните промени, пише БТА.