Станишев се срещна с руския външен министър
Станишев се срещна с руския външен министър / netinfo

Премиерът Сергей Станишев успя да се види извън програмата си в Ню Йорк с руския външен министър Сергей Лавров. Разговорът между двамата бе късно в петък, когато бе и последният ден от участието на българския премиер в сесията на общия дебат на ООН.

Станишев и Лавров изразили взаимното си задоволство от ясния и открит диалог, който се води между България и Русия. Сергей Лавров потвърдил категорично още веднъж участието на Русия в енергийната конференция у нас на високо правителствено равнище, която София организира следващата пролет. Така напрактика външният министър потвърди ангажимента, поет от премиера на Русия Владимир Путин при срещата му със Сергей Станишев преди седмица в Сочи.

Една от последните срещи на Станишев в Ню Йорк бе с хърватския премиер Санадер. Той благодари на българския си колега за подкрепата на страната ни за членството на Хърватска в ЕС. Санадер пожела още страната му да се ползва от българския опит в преговорния процес с Брюксел. Двамата премиера обсъдиха и конфликта между Македония и Гърция. Според Санадер името Република Нова Македония е добро решение по модела, по който съществува Нова Зеландия. Той обеща още Хърватска да подкрепи кандидатурата на Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО.

По-късно днес Сергей Станишев и придружаващата го делегация излита за Бостън, където предстоят срещи с българската общност и ръководството на Харвардския университет.