Станишев пристигна в Русия
Станишев пристигна в Русия / БГНЕС

Българският министър-председател Сергей Станишев пристигна на посещение в Москва. По време на визитата на премиера в руската столица ще бъдат обсъдени сътрудничеството в енергийния сектор, балансирането на икономическите отношения чрез повишаване на българския износ, възможностите за участие на наши фирми в доставките на строителни материали и изграждането на обекти за Олимпийските игри в Сочи през 2014 г.

 

Станишев ще се срещне с президента на Руската федерация Дмитрий Медведев, с министър-председателя Владимир Путин и с кмета на Москва Юрий Лужков. Преди отпътуването си във вторник е предвидена аудиенция при патриарха на Москва и цяла Русия Кирил.

 

В Москва Сергей Станишев ще участва в официалното откриване на Българската национална търговско-промишлена изложба, част от програмата за отбелязване на Годината на България в Русия. Премиерът ще приветства участниците в българо-руски бизнес форум. Българският министър-председател ще се срещне с българската общност в Руската федерация. Председателят на Културно-просветното дружество на българите в Москва и Московска област "Паисий Хилендарски" Владимир Петров и Маргарита Маринова, директор на Българското училище към посолството в Москва, ще бъдат наградени с почетни отличия на Държавната агенция за българите в чужбина. Премиерът ще разговаря и с ръководството на "Союз друзей Болгарии".

 

В официалната делегация на премиера са министрите на икономиката и енергетиката Петър Димитров и по европейските въпроси Гергана Паси, народният представител Петър Кънев, който е и председател на Парламентарната група за приятелство "България - Русия", председателите на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова, на ДА "Архиви" Боряна Бужашка, заместник-министрите на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев, на външните работи Милен Керемедчиев, на културата Иван Токаджиев, на образованието и науката Ваня Добрева, заместник-председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Йордан Янев. Членове на делегацията са и Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, председателите на Форум "България - Русия" Светлана Шаренкова и на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД проф. Захари Захариев.