Станишев на посещение в Русия
Станишев на посещение в Русия / снимка: DarikNews

Сътрудничество в енергийния сектор, балансиране на икономическите отношения чрез повишаване на българския износ, възможности за участие на наши фирми в доставките на строителни материали и изграждане на обекти за Олимпийските игри в Сочи през 2014 г. са част от темите, които ще бъдат обсъдени по време на визитата на премиера Сергей Станишев в руската столица Москва.

 

Станишев ще се срещне с президента на Руската федерация Дмитрий Медведев, с министър-председателя Владимир Путин и с кмета на Москва Юрий Лужков. Преди отпътуването си във вторник е предвидена аудиенция при патриарха на Москва и цяла Русия Кирил. Сред най-важните теми от разговорите на българския премиер с ръководителите на руската държава ще бъдат тези, свързани със сътрудничеството в енергийния сектор. Три са големите теми от енергийния сектор, които ще бъдат в основата на предстоящите разговори. Това е темата за газопровода "Южен поток", финансирането на АЕЦ "Белене" и предложения нов договор с "Газпром" за доставка на синьо гориво от една фирма, която да бъде "Газпромекспорт".

 

Преговорите по споразумението за "Южен поток" са почти приключили, но няколкото дискусионни момента пречат на подписването му. Тъкмо това се коментираше като причината Владимир Путин да не пристигне на енергийната среща, която се проведе в София въпреки обещанието си, а в изявлението на неговия говорител като аргумент бе посочено посещението на Станишев в Русия и предстоящата среща на двамата премиери.

 

В Москва Сергей Станишев ще участва в официалното откриване на Българската национална търговско-промишлена изложба, част от програмата за отбелязване на Годината на България в Русия. Премиерът ще приветства участниците в българо-руски бизнес форум. Веднага след пристигането си в руската столица българският министър-председател ще се срещне с българската общност в Руската федерация. Председателят на Културно-просветното дружество на българите в Москва и Московска област "Паисий Хилендарски" Владимир Петров и Маргарита Маринова, директор на Българското училище към посолството в Москва, ще бъдат наградени с почетни отличия на Държавната агенция за българите в чужбина. Премиерът ще разговаря и с ръководството на "Союз друзей Болгарии".

 

В официалната делегация на премиера са министрите на икономиката и енергетиката Петър Димитров и по европейските въпроси Гергана Паси, народният представител Петър Кънев, който е и председател на Парламентарната група за приятелство "България - Русия", председателите на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова, на ДА "Архиви" Боряна Бужашка, заместник-министрите на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев, на външните работи Милен Керемедчиев, на културата Иван Токаджиев, на образованието и науката Ваня Добрева, заместник-председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Йордан Янев. Членове на делегацията са и Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, председателите на Форум "България - Русия" Светлана Шаренкова и на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД проф. Захари Захариев.