Станишев и Тадич се срещнаха в Ню Йорк
Станишев и Тадич се срещнаха в Ню Йорк / netinfo
В рамките на 63-тата редовна сесия на Общото събрание на ООН министър-председателят Сергей Станишев се срещна с малтийския си колега. След кратък преглед на двустранните отношения премиерът на Малта отправи молба за българска подкрепа за кандидатурата на неговата страна за домакин за секретариата на Съюза на Средиземноморието.

Премиерът Сергей Станишев пък поиска Малта да подкрепи кандидатурата на посланика ни във Франция Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО. Сергей Станишев настоя малтийската държава да съдейства за финализиране на споразуменията, по които двете правителства работят в момента – за защита на класифицираната информация, за сътрудничество в областта на туризма, спогодба за сътрудничество в областта на морското търговско корабоплаване, както и нова спогодба за избягване на двойното данъчно облагане на доходите.

Извън предвидената по протокол програма Сергей Станишев успя да се срещне на четири очи и с президента на Сърбия Борис Тадич. Сръбският президент изразил задоволството си от последователната и принципна политика и подкрепа на България за интегрирането на Сърбия в Евроатлантическите структури.

За повече датски инвестиции разговаряха Станишев и колегата му Андерс Фог Расмусен. Особено внимание било обърнато на сектора енергетика, където Дания разполага с модерни технологии, позволяващи да се използват енерговпестяващи материали и алтернативни енергийни източници. Двамата премиери обсъдиха още бъдещата реализация на проекта „Набуко” и възможностите на отделните страни от каспийския регион да доставят необходимите количества природен газ. Засегната бе и темата за интеграцията на Македония в ЕС.

Премиерът Станишев обърна внимание още, че предвид вътрешно политическата обстановка в Сърбия е необходимо ЕС да даде определен кредит на доверие на правителството в Белград и на президента Тадич.

Късно снощи в „Скандинавиан хаус” министър-председателят откри изложбата с плакати „Буквите на България – азбука на Европа”, с която в Ню Йорк се отбелязва 100-годишнината от Независимостта на България.