Стачници в гръцките затвори си зашиха устите
Стачници в гръцките затвори си зашиха устите / netinfo

Гладната стачка в гръцките затвори, която започна преди седмица с искане за по-добри условия, става все по-масова, съобщава БГНЕС. В знак на солидарност, членове на организацията започнаха днес гладна стачка пред Пропилеите на атинския Акропол. Според "Инициатива за правата на затворниците", в гладния протест участват над 14 000 затворници, а 19 души зад решетките са зашили устите си. 59 жени в гръцките затвори са започнали жадна стачка, а участието на малолетни затворници в гладуването е масово.

"Гърция е страната с най-тежки наказания в Европа", каза пред радиото адвоката на организацията Йоана Куртовик. Междувременно след днешното си заседание Централният консултативен съвет за затворите /КЕСФ/, след като проучи исканията на затворниците, излезе с препоръки към министъра на правосъдието за частично опразване на пренаселените места за задържане.

Препоръките включват намаляване на максималния срок на предварителния арест от 18 на 12 месеца, увеличаване на броя на дните за домашен отпуск на затворниците, възможност за откупуване на присъдите до пет години, разширяване на обхвата на разрешенията за освобождаване на тежко болни затворници, предсрочно освобождаване на излежаващите по-леки присъди, както и на осъдените за притежание на наркотици и редица други мерки.