СС на ООН обсъжда бъдещия статут на Косово
СС на ООН обсъжда бъдещия статут на Косово / netinfo

Съветът за сигурност на ООН започва дискусии по плана на специалния пратеник на световната организация Марти Ахтисаари за бъдещия статут на Косово, съобщиха информационните агенции.

Вчера пред журналисти генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изрази надежда, че членовете на съвета ще водят конструктивен диалог по този доклад. Той напомни, че поддържа напълно предложението на своя специален представител за бъдещия статут на Косово, предаде ДПА.

Планът, предвиждащ независимост под международно наблюдение за сръбската област, която от 1999 година е под управлението на ООН, бе предаден миналия понеделник на Съвета за сигурност. Планът на бившия финландски президент предвижда Косово да бъде многоетническо общество, което ще има свои законодателни, изпълнителни и съдебни институции. Планът предвижда също Косово да има своя конституция, да има право да подписва международни споразумения и да членува в международни организации.

Днес Съветът за сигурност на ООН ще изслуша Ахтисаари и ще пристъпи към първа размяна на мнения по плана му. На заседанието ще присъства сръбският премиер Воислав Кощуница. Сърбия остро се противопоставя на предоставянето на независимост на Косово и разчита най-вече на подкрепата на Русия в Съвета за сигурност. Русия предложи преди да бъде приета резолюция съветът да изпрати мисия в Прищина и Белград, която да се запознае на място със ситуацията.

Очаква се днес да бъде обсъдено това предложение. Според дипломати, цитирани от АФП, това би било полезно за някои непостоянни членове на Съвета за сигурност като Южна Африка, Конго и Гана, да си изградят мнение.

САЩ и Европейският съюз подкрепят плана на Ахтисаари.

Сръбската област Косово с преобладаващо албанско население е под администрацията на ООН от 1999 година след бомбардировките на НАТО, сложили край на репресиите на сръбския режим срещу албанските сепаратисти.