Сръбската радикална партия (СРП), начело със своя лидер Воислав Шешел днес проведе митинг в Белград срещу НАТО и Трибунала в Хага, по повод присъдата на Радован Караджич и 17-ата годишнина от бомбардировките на Югославия от НАТО.

"Караджич е невинен и осъден само за това, че е сърбин", каза Шешел, чиято присъда Международният трибунал за престъпленията в бивша Югославия трябва да произнесе на 31 март. Прокуратурата към Трибунала иска 28 години затвор за него, обвинявайки го в разпалване на междунационална вражда и подстрекателства към престъпления спрямо несръбското население на Хърватия, Босна и Херцеговина и Воеводина през 1991-1993 г. Шешел прекара в затвора към Трибунала 12 години в очакване на присъда, но бе временно пуснат от хагския затвор в края на 2014 г. заради тежка онкологична диагноза.

Караджич получи 40-годишна присъда за организиране на геноцид (ВИДЕО)

Според него сръбските власти трябва да поискат премахването на Хагския трибунал и връщането на всички осъдени сърби в родината.

Лидерът на сръбските радикали каза, на митинга в Белград, че Сърбия трябва да се дистанцира от НАТО, която нарече "престъпен алианс".

След митинга участниците в него преминаха през централните улици на Белград. Те носеха сръбски знамена и плакати със снимки на Радован Караджич и Воислав Шешел, както и надписи: "НАТО хвърли повече бомби над Сърбия, отколкото всички терористи в света."

Хагският трибунал призна днес Радован Караджич за виновен по 10 от 11 обвинения, включително за геноцид в Сребреница, където през 1995 г. бяха избити повече от 7000 босненски мюсюлмани. Освен това, съдията установи, че той носи лична наказателна отговорност за серия от престъпления срещу човечеството и нарушения на законите и обичаите за водене на война, по време на войната в Босна през 1992-1995 г. Бившият босненски сръбски лидер бе осъден на 40 години затвор.

Източник: БГНЕС