Сръбският парламент отхвърли независимо Косово
Сръбският парламент отхвърли независимо Косово / netinfo

Сръбският парламент потвърди снощи решението на правителството за анулиране на едностранно обявената независимост на Косово.

Сръбската Скупщина потвърди на извънредното си заседание, че Косово е неделима част от Сърбия въз основа на Конституцията на Сърбия, Хартата на ООН, Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, както и действащото международно право. Сърбия отзова посланика си във Вашингтон.

Първата държава, която официално призна независимо Косово, беше Афганистан, а дипломати от САЩ, Великобритания, Франция и Турция вече връчиха акредитивните си писма на косовските лидери в Прищина, с което установиха дипломатически отношения с Косово.

Косово започва своето съществуване като независима държава и Вашингтон обещава да поддържа най-близки приятелски и партньорски отношения с Прищина”, заяви държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс, като подчерта, че САЩ запазват своите приятелски връзки със Сърбия.

На срещата си в Брюксел външните министри на ЕС не успяха да изработят единна позиция по въпроса, и така се стигна до решението всяка страна членка на ЕС самостоятелно да вземе решение относно независимостта на Косово. Германия, Италия и още 14 страни членки на ЕС, сред които и България, заявиха намерението си скоро да признаят новата държава. На независимостта на Косово се противопоставиха Румъния, Испания, Китай и Русия.

Австралия призна официално Република Косово за независима държава, съобщи външният министър Стивън Смит. Австралийският първи дипломат подчертава, че гарантирането на правата и сигурността на малцинствата, както и защитата на обектите от културното наследство, трябва да бъдат ключови приоритети за Косово.