Сръбският парламент осъди клането в Сребреница
Сръбският парламент осъди клането в Сребреница / cнимка: Reuters

Парламентът на Сърбия гласува днес резолюция, осъждаща избиването на около 8000 мюсюлмани през 1995 г. в Сребреница, с което потвърждава желанието си да сложи край на дългогодишно подценяване на тази драма.

Това събитие е единственият епизод от войната в Босна и Херцеговина, окачествен като геноцид от Международния трибунал за бивша Югославия в Хага и от Международния наказателен съд. В текста на резолюцията обаче не се споменава терминът геноцид. С този акт Белград се стреми да подкрепи амбициите си за присъединяване на страната към Европейския съюз, съобщи БГНЕС.

Министър-председателят Мирко Цветкович заяви, че "резолюцията за Сребреница е необходимо да се дискутира в парламента, защото с това Сърбия цели да покаже желанието си за регионално помирение и да демонстрира добросъседски взаимоотношения".

Клането в Сребреница е военно престъпление по време на гражданската война в Босна и Херцеговина, което е класифицирано от трибунала на ООН като геноцид. В околностите на град Сребреница през юли 1995 г. са били избити до 8000 босненски мюсюлмани - мъже и младежи. Твърди се, че зверството е извършено под ръководството на генерал Ратко Младич в няколко различни места, като за прикриване на следите жертвите са били препогребвани неколкократно.