Сръбският парламент одобри резолюция за Косово
Сръбският парламент одобри резолюция за Косово / netinfo

Сръбският парламент одобри с голямо мнозинство предложената от сръбската управляваща коалиция резолюция за Косово. Текстът беше одобрен от 220 депутати. Само 14 се обявиха против, а трима се въздържаха. Резолюцията беше приета след над осемчасови дебати в сръбския парламент.

"Сърбия ще продължи борбата си за своята териториална цялост изключително с мирни средства, а решаването на проблема със статута на Косово не трябва да се обвързва с процеса на европейска интеграция на страната", се посочва в резолюцията.

"Споразумението за стабилизация и асоцииране с Европейския съюз, което се очаква да бъде подписано в началото на 2008 година, трябва да бъде се използва за запазване на сръбския суверенитет над Косово. Сърбия остава неутрална държава, а присъединяването й към един или друг военен съюз може да бъде одобрено единствено чрез референдум", се посочва още в документа.

Сърбия заплашва, че ще прекрати процеса на интегрирането си в ЕС и ще скъса връзките си със Запада, ако западните държави признаят независимостта на Косово.