Сръбският парламент не взе решение по нито един от важните въпроси, които обсъждаше
Сръбският парламент не взе решение по нито един от важните въпроси, които обсъждаше / netinfo

Сръбският парламент не взе решение по нито един от четирите въпроса, поставени за обсъждане на дневен ред тази нощ, предаде ИТАР-ТАСС.

На заседание, започнало в събота вечерта и продължило до три часа в неделя сутринта, парламентът не постигна напредък по нито един от четирите проблема - подаването на оставката на неговия председател Томислав Николич, избирането на негов приемник на поста, гласуването на законопроект за структурата на сръбското правителство и утвърждаването на състава на министерския съвет.

Ново парламентарно заседание ще има днес в 11 ч. местно време /12 ч. българско време/.

Николич беше избран на поста председател на парламента на 8 май. Причината за този избор беше разкол между партиите в демократическия блок, които за три месеца не можаха да се споразумеят за съставянето на правителство. Различията обаче бяха преодолени и в последния момент се появи възможност за съставяне на правителство с участието на Демократическата партия, на коалицията Демократическа партия на Сърбия-Нова Сърбия и на центристката партия Г-17 плюс. По този начин Николич стана неудобен и ненужен на сръбските демократи.

Оставката на Николич ще проправи път към утвърждаването на ново коалиционно правителство, оглавявано от Воислав Кощуница. Гласуването в парламента на състава на кабинета трябва да се състои днес.

Очаква се за нов председател на парламента да бъде избран малко известният 32-годишен депутат от Демократическата партия Оливер Дулич. Той е роден на 21 януари 1975 г. в Белград.

Завършил е столичния медицински факултет и е член на ръководството на Демократическата партия. Бил е депутат в парламентите на Сърбия и на Сърбия и Черна гора.