Сръбският парламент избира ново правителство
Сръбският парламент избира ново правителство / снимка: БГНЕС

Сръбският парламент избира ново правителство, 11 поред от въвеждането на многопартийната система през 1990 г., съобщават сръбските агенции, цитирани от БТА. Това ще е единствената точка в дневния ред.

Кандидат за премиер е досегашният министър на финансите Мирко Цветкович, който ще представи пред депутатите програмата и състава на кабинета си.

За да бъде избрано правителството, необходимо е за него да гласуват най-малко 126 от общо 250 народни представители.

Правителството ще има 24 министерства, един заместник-премиер и трима вицепремиери с определени ресори. Това ще е най-многочисленото правителство от 5 октомври 2000 г., когато от власт бе свален режимът на Слободан Милошевич.

За първи път премиерът ще има заместник (с правомощия, по-големи от тези на вицепремиерите - бел.ред.), и право на "златен глас", т.е. ще може да взима решения в ситуация, когато равен брой министри гласуват за и против даден въпрос.

Заседанието бе свикано в петък от председателката на парламента Славица Джукич-Деянович, след като парламентът прие закона за правителството и закона за министерствата, а президентът Борис Тадич официално внесе предложението си за премиер.

Проевропейският блок, начело с Демократическата партия (ДП) на президента Борис Тадич, и коалицията около Социалистическата партия на Сърбия подписаха споразумение в петък, което определя принципите и целите на новото сръбско правителство. Мнозинството се допълва и от партиите на малцинствата. Очаква се ускоряването на европейските интеграции да бъде императив на новия кабинет.

Като опозиция ще действат Сръбската радикална партия, Демократическата партия на Сърбия и Нова Сърбия, както и Либерално-демократическата партия, която обаче се очаква да подкрепя правителството, когато предлага закони, отнасящи се до ускоряването на напредъка на Сърбия по пътя й към Европейския съюз.