/ Istock
Сърбия помни последствията от бомбардировките на Северноатлантическия алианс (НАТО) през 1999 г., никога няма да се присъедини към организацията. Това каза в интервю за ТАСС сръбският министър без портфейл, отговарящ за международното икономическо сътрудничество Ненад Попович.

Той припомни, че преди 25 години жителите на Сърбия станаха жертва на бомбардировките на НАТО, а Белград беше напълно разрушен. „И след това, уверявам ви, Сърбия никога няма да бъде член на НАТО“, подчерта министърът, „Ние водим независима и свободна политика“.

Попович отбеляза, че въпреки европейската интеграция Сърбия „не иска да спре развитието на двустранните отношения със страните от БРИКС: Китай, Русия, Южна Африка, ОАЕ, Саудитска Арабия и други“.

„Ние развиваме взаимноизгодно сътрудничество в различни области, водим честен диалог по различни въпроси от глобалния дневен ред“, каза той. „И аз съм сигурен, и това е моето искрено мнение, че е много важно за Сърбия да развива сътрудничество със страните от БРИКС, тъй като това по най-добрия начин ще се отрази на нашата икономика и социалната сфера“.

Според Попович населението на Сърбия следи много внимателно развитието на БРИКС. „И което е важно, от страна на БРИКС нямаме никакви проблеми в отношенията, няма налагане на интереси“, отбеляза сръбският министър.

Той допълни, че икономическите отношения на Сърбия с Китай и Русия се развиват от десетилетия и „днес можем да кажем, че както Русия, така и Китай са сред най-важните ни икономически партньори“. 

„Все пак вървим по европейския път и все още стои въпросът какво ще стане с европейския път, защото непрекъснато ни поставят две условия: първо, отказът от нашия южен регион, нашето Косово и Метохия, но то винаги е било, е и ще бъде неразделна част от Сърбия“, отбеляза той, „За съжаление, много европейски държави го признаха за независима държава, но това е фалшива държава. Но повечето страни в света не са ги признали, ние никога няма да се откажем от нашия южен регион и следователно, ако това е условие за присъединяване към Европейския съюз, Сърбия никога няма да стане член на ЕС“.

Сърбия, както и пет страни членки на Ес (Испания, Гърция, Кипър, Румъния и Словакия), не признавт обявената през 2008 г. независимост на Косово. Белград и Прищина водят диалог за нормализиране на отношенията под егидата на ЕС.
Като второ условие на ЕС към Сърбия Попович посочи санкциите срещу Русия заради войната в Украйна, които Сърбия все още не е въвела.

„И тук мога да заявя абсолютно отговорно: Сърбия никога няма да наложи санкции срещу Русия, защото желанието на нашия народ е да останем близки с Руската федерация“, подчерта той.

Според него сърбите смятат руснаците за свои братя. „Така се чувстват хората и всяко правителство трябва да води политиката си на базата на интересите на своя народ, а не на някакви чужди фактори. Ние никога няма да наложим санкции срещу вас, защото ние самите сме били жертва на санкции”, заключи той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Симона - Алекс Михалева/БТА