Сръбски агенти следили Караджич в продължение на месеци
Сръбски агенти следили Караджич в продължение на месеци / снимка: БГНЕС

Повече от 50 агенти на сръбските специални служби са следили Радован Караджич в продължение на месеци след постъпил сигнал за него, преди заподозреният за военни престъпления военновременен босненски сръбски лидер да бъде заловен, предаде АФП.

“Установихме контакт с него по време на симпозиум в Белград на 23-25 май и след това повече от 50 агенти го наблюдаваха денонощно,” заявил анонимен полицейски източник пред сръбският ежедневник “Прес”.

Основната трудност е да бъде потвърдено, че мъжът, представял се като занимаващия се с алтернативна медицина лечител Драган Дабич, е всъщност Караджич, който се укрива повече от десет години, след като Трибуналът в Хага повдигна обвинения срещу него.

“Двама от нашите агенти му се представиха като двойка с проблем със стерилитет и успяха… да се сдобият с проба от косата на лекаря, което ни позволи да направим ДНК тест,” разказал източникът.

Сръбските вестници разпространиха в понеделник подробности за обстоятелствата около ареста на Караджич. Бившият президент на босненските сърби бе заловен в автобус в Белград.