Сръбската полиция задържа осем българи
Сръбската полиция задържа осем българи / netinfo
Полицията в Нови Сад арестува трийсетина неонацисти, които се опитаха да организират забранено шествие и се нахвърлиха срещу антифашисти, устроили контрадемонстрация, съобщиха световните агенции. Сръбската полиция е задържала и осем българи.

Сред задържаните е Горан Давидович, с прякор "Фюрера", лидер на неонацистката група Национална гвардия, която свика шествието, така че да съвпадне с рождения ден на командира на нацистките щурмови отряди СС Хайнрих Химлер.

Освен 15 сърби полицията е арестувала и 11 словаци, пристигнали в Нови Сад да участват в планираното шествие. Иззети са ножове, свастики, фашистки флагове и пропагандни материали. Асошиейтед прес предаде, че сръбската полиция е задържала по-рано в Белград осем българи, които планирали да пътуват за Нови Сад.

Под натиска на еврейски и други организации полицията забрани шествието, с което неонацистките групи искаха да изразят съпротивата си срещу независимост на Косово от Сърбия.

В Нови Сад се състоя антифашистка демонстрация, чиито участници протестираха срещу надигащия се според тях фашизъм в Сърбия, информира БТА. Група антифашисти бяха атакувани с камъни от хората на Давидович, облечени в черни ризи. Няколко души са настанени в болница с наранявания.