В Швеция няма карантина, а маски се препоръчва да се носят само в болниците
В Швеция няма карантина, а маски се препоръчва да се носят само в болниците / getty images
Под 50% падна процентът на шведите, които смятат за правилна националната стратегия на хлабави ограничения в борбата срещу разпространението на коронавируса, с която се прочу държавата им, съобщава РИА „Новости“, позовавайки се на Dagens Nyheter.

Анкета на Ipsos установи, че 82% от шведите изпитват известни съмнения относно способността на местната здравна система да се справи с предизвикателство като борбата с епидемията.

Дялът на тези, които са уверени в способността на местните власти да противодействат на разпространението на коронавируса, е спаднал от 55% през октомври на 42% през ноември.

Стягат шведите: По 8 души най-много на едно място

Освен това 44% от жителите на кралството вярват, че правителството не предприема достатъчно действия в борбата с епидемията. В сравнение с предходния месец този показател се е увеличил с 13 процентни пункта.

"Ясно е, че нарастването на броя на инфекциите, заедно с мерките, предприети от властите, са довели до силно нарастване на безпокойството", каза анализаторът на Ipsos Никлас Каленбринг.

Наскоро главният шведски епидемиолог Андрес Тегнел заяви, че е невъзможно да се каже с увереност дали т. Нар. стаден имунитет ще помогне да се победи пандемията. "Сега не виждаме признаци, че имунитетът на населението забавя разпространението на инфекцията", каза той на брифинг.

Швеция се стресна от COVID-19: Спира продажбата на пиене след 22 ч.

В същото време ръководителят на отдела на Шведския национален съвет по здравеопазване и социални грижи Томас Линден е уверен, че страната ще бъде по-добре подготвена за третата вълна на коронавирус, отколкото е сега.

Швеция не налага официална карантина срещу COVID-19, тя е единствената европейска държава, която не принуждава хората да носят маски извън болниците.

Важат следните ограничения: Агенцията за обществено здраве препоръчва да се поддържа социална дистанция, хигиена на ръцете и работа от вкъщи, да се избягват затворени пространства, да се отказва посещение на магазини, търговски центрове, фитнес зали и други подобни съоръжения. На хората, които не живеят заедно, се препоръчва да не се срещат. В ресторантите не е разрешено на повече от осем души да седят на една маса.

Сега в Швеция броят на случаите на инфекция е около 225 хиляди, над 6,5 хиляди души са починалите (6622 според "Джонс Хопкинс" - бел. ред.). Това е над 4 пъти повече отколкото са смъртните случаи при нейните съседи - Дания (811), Норвегия (316) и Финландия 388) взети заедно.

Превод и редакция: DarikNews