Сретен Йосич заплашвал Тадич
Сретен Йосич заплашвал Тадич / снимка: БГНЕС

Разкриването на организаторите на убийството на хърватския журналист Иво Пуканич и задържането на основния заподозрян за този атентат Сретен Йосич сериозно застраши сигурността на сръбския президент Борис Тадич. Това казват полицейски източници пред вестник "Блиц".

Сръбският наркобос Сретен Йосич, по-известен като Йоца Амстердам, бе задържан на 27 април тази година. Той живееше в белградския елитен квартал "Дедине" във вилата на бившия югодиктатор Слободан Милошевич. Йосич се смята за най-важната фигура в организацията на атентата срещу Пуканич. Според сръбските служби той е платил 1,5 млн. евро на професионалния убиец Желко Милованович и неговите съучастници за ликвидирането на Пуканич.

Според изданието заканите срещу Тадич са били отправени след задържането на Сретен Йосич и те са били подадени от неговите най-близки хора. "Става дума за заплахи срещу висши държавни лидери в Белград", казва източникът от сръбските спецслужби, но отказва да назове имената им. Той обаче уточнява, че заканите са били отправени срещу ключови държавни фигури, които са взели решение за ареста на Йосич, пише БГНЕС.

"В Сърбия Сретен Йосич ръководи най-мощната престъпна групировка. Решението за задържането му може да бъде взето само на най-високо равнище с участието на полицейските ръководство и органите за сигурност на страната, които притежават оперативни данни за неговото участие в атентата срещу Пуканич. Всички тези хора са изправени пред сериозни проблеми с личната им сигурност след задържането на Йоца Амстердам във вилата на Милошевич", казва още източникът.

Хърватският журналист и собственик на списание "Национал" Иво Пуканич и маркетинг директора в изданието бяха взривени в двора на редакцията в Загреб в края на октомври миналата година. Тези дни отново се появи информация в хърватската и сръбската преса, че хърватският президент Стипе Месич е предупредил своя сръбски колега Борис Тадич на среща в София за готвено покушение срещу него. Данните са били получени по време на разследването за убийството на Пуканич. Самият Стипе Месич потвърди тази информация преди три дни.