/ iStock
Руски войник, унищожил в Украйна танк „Леопард“ германско производство, получи 1 милион рубли (11 842 долара) като награда от частна фондация, съобщи руското министерство на отбраната.

Руските военни ще получават допълнителни възнаграждения за всеки унищожен западен танк

Ведомството разпространи видео, на което военнослужещият Андрей Кравцов седи на болнично легло и получава удостоверение от Александър Карелин, трикратен олимпийски шампион по борба. 

Министерството не уточни кога и къде е бил унищожен танкът и от какво се лекува войникът в болницата.

На видеото се вижда, че той е без дясна ръка.

Откакто започна украинското контранастъпление по-рано този месец, Русия обяви, че силите ѝ са унищожили редица танкове германско производство „Леопард“ и доставени от САЩ бойни машини на пехотата „Брадли“.

Изнесените данни не могат да бъдат проверени.

Миналата седмица министерството на отбраната съобщи, че от началото на войната в Украйна е изплатило индивидуални бонуси на над 10 000 военнослужещи за унищожена или пленена украинска и западна техника. Оттам поясниха, че наградата е 100 000 рубли за танк и 300 000 рубли за самолет.

При връчването на удостоверението за бонуса Карелин се обърна към Кравцов с думите: „Това са чудесни допълнителни плащания за тези, които нанасят тежки вреди на врага, плюс това, което прави държавата“. 

Наградата е изплатена от фонд, създаден от група предприемачи, пример за това как някои бизнеси в Русия се стремят публично да покажат лоялността си към военната кампания на Кремъл в Украйна, отбелязва Ройтерс.

През последното денонощие руските войски са унищожили осем склада за боеприпаси в Украйна и са отблъснали атаки на силите на Киев на три различни направления, съобщи руското министерство на отбраната.

Според ведомството, чиято всекидневна сводка беше цитирана от руските агенции, украинските сили са опитали да настъпят към Донецк, южно от Донецк и в южната Запорожка област. 
Владимир Сахатчиев/БТА