Срещата на външните министри на страните от Г-7 започна
Срещата на външните министри на страните от Г-7 започна / БГНЕС

Срещата на външните министри на страните от Г-7 започна без първия германски дипломат Франк-Валтер Щайнмайер, предаде ТАСС.

Щайнмайер не можа да стигне до Япония заради повреда в правителствения самолет. Японското външно министерство вече обяви, че той ще пропусне всички официални събития днес. Отменена е и срещата му с японския външен министър Фумио Кишида, която трябваше да се състои днес.

Поради неочакваната спънка програмата на двудневната среща се променя непрекъснато. Известно е, че през следващите два дни министрите планират да посетят парка на мира в Хирошима, както и шинтоисткия храм Ицукушима на остров Мияджима.

Очаква се на заседанията при закрити врати страните да обсъдят борбата с тероризма, проблемите за сигурността на мореплаването и ядреното разоръжаване. Освен това външните министри на седемте най-развити страни ще обсъдят проблемите на Близкия изток и Украйна.

По-рано генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суга подчерта, че това е първата среща на високо равнище на Г-7 в Азия от 8 години насам. Той изрази надежда, че седемте страни ще обсъдят и регионални проблеми като Северна Корея и гаранциите за сигурността на мореплаването.

Посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери в Хирошима е безпрецедентно, отбелязва Франс прес. Кери е най-високопоставеният американски политик, посещавал японския град, станал жертва на първата ядрена бомбардировка в историята. Утре американският държавен секретар ще посети парка на мира и ще отдаде почит на 140 000 жертви на американската бомбардировка на 6 август 1945 г.

Днес е и първото посещение в Хирошима на външни министри на Великобритания и Франция, които също са ядрени сили, отбелязва АФП.

Япония е единствената страна в света, ставала някога обект на ядрена бомбардировка. Токио се надява да изпрати силно послание на света, като след края на срещата публикува документ, който да остане в историята като "декларацията от Хирошима".

Източник: БТА