Срещата на иракски сунитски и шиитски лидери завърши
Срещата на иракски сунитски и шиитски лидери завърши / netinfo

Религиозни лидери на сунитската и шиитската общност в Ирак приеха късно снощи декларация, с която се призовава към мир между двете враждуващи общности, съобщи агенция ДПА.

Срещата бе организирана по инициатива на председателя на организацията Ислямска конференция Екмеледин Ихсаноглу.

Декларацията от Мека, както е наречен документът, призовава към незабавно прекратяване на религиозната вражда между двете основни религиозни общности в Ирак. Към двете страни се отправя призив за уважават светите места и вярванията на всяка една от религиозните общности, посочва ДПА, като се позовава на участници в срещата.

Декларацията забранява убийствата, отвличанията и нападенията срещу религиозни обекти.

Пълният текст на декларацията все още не е разпространен. Според неофициални изказвания на участници, цитирани от ДПА, в документа се отправя и призив към САЩ да се изтеглят от Ирак.

Документът не съдържа призив за разоръжаване на въоръжените милиции в Ирак. В коментарите, съпътствали съобщението за организираната среща в Мека, се посочваше, че лидерите на иракските религиозни общности се готвят да разпространят "фатва" - документ със задължителен характер за вярващите. Според ДПА формата на приетото от религиозните лидери обръщение към вярващите и липсата на ултимативни формулировки превръща Декларацията от Мека в "церемониален документ".

"Срещата бележи етап от опитите Ирак да бъде върнат към предишното си състояние на единна държава", заявил участник в срещата пред ДПА.