Среща на високо равнище между двете корейски държави в края на август
Среща на високо равнище между двете корейски държави в края на август / netinfo

Лидерите на Северна и на Южна Корея - Ким Чен-ир и Но Му-хен, ще се срещнат на 28-30 август в Пхенян, съобщиха осведомителните агенции, цитирайки отначало южнокорейската агенция Йонхап. Час по-късно новината бе потвърдено едновременно от двете страни - от КЦТА, официалната осведомителна агенция на КНДР, и от съветника по въпросите на националната сигурност на южнокорейския президент.

Това ще е втората среща на високо равнище между двете корейски държави. Първата се състоя през 2000-та година, пак в столицата на КНДР Пхенян. От южнокорейска страна в нея участва тогавашният президент Ким Те-чжун. На тази първа среща бе поставено началото на процеса на помирение между двете Кореи, отбелязват агенциите.

Преди срещата в края на август ще има подготвителна среща, която ще е в Кесон, финансирана от Южна Корея индустриална зона на севернокорейска територия, на седем километра от границата.

Технически двете Корея се намират в състояние на война от война от 1950-1953 г. Тя приключи с примирие, но не и с мирен договор. След срещата от 2000-та година Северна и Южна Корея започнаха икономическо сътрудничество, организираха срещи на корейски семейства, останали разделени сред войната.

Ким Те-чжун получи Нобелова награда за мир за усилията си да включи КНДР в усилията си за подобряване на отношенията между двете корейски държави.

Фактът, че и втората среща между двете страни ще се състои в Пхенян, се обяснява от някои коментатори с това, че севернокорейският лидер много рядко пътува в чужбина и когато го прави, се движи само с влак.