Среща на президентите на Турция, Пакистан и Афганистан
Среща на президентите на Турция, Пакистан и Афганистан / netinfo

Президентите на Пакистан и Афганистан Первез Мушараф и Хамит Карзай ще се срещнат днес в Анкара, за да се опитат да смекчат напрежението между страните си и за да изработят съвместна стратегия срещу талибаните, съобщи агенция Франс прес.

Двамата ще присъстват днес на официална вечеря, дадена от турския президент Ахмет Недждет Сезер, чиято страна има войски в Афганистан под егидата на НАТО. Мушараф и Харзай ще имат и работен обед с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

За понеделник са планирани двустранни разговори.

Отношенията между Пакистан и Афганистан се влошиха през последните месеци, като Кабул обвиняваше Исламабад, че не пречи на талибани, намерили убежище в пакистанската зона близо до афганистанската граница, да предприемат терористични нападения в Афганистан.

В началото на април Карзай хвърли върху Исламабад отговорността за ескалацията на насилието на пакистано-афганистанската граница и заяви, че лидерът на талибаните молла Мохамад Омар се намира в Пакистан.

Молла Омар ръководи режима на талибаните в Афганистан от 1996 до 2001 г.. Той бе оставил терористичната организация Ал Кайда да действа от афганистанска територия.

Режимът на талибаните бе свален през ноември 2001 г. с военна намеса, ръководена от САЩ.