Сред отвлечените в Етиопия има и французойка
Сред отвлечените в Етиопия има и французойка / netinfo

Сред отвлечените на 1 март в Етиопия петима европейци, за които бе уточнено, че са британци, има и французойка, съобщи Франс прес, цитирайки френския външен министър Филип Дуст-Блази.

Петима души, които са работели в британското посолство в Адис Абеба, бяха отвлечени в Северна Етиопия. В групата има и френска гражданка, се казва в комюнике, разпространено от френския дипломат номер едно.

В изявлението си Филип Дуст-Блази подчертава, че френските власти поддържат постоянен контакт с британските власти в Лондон и Адис Абеба с оглед бързото разрешаване на случая с петимата отвлечени европейци.

Сред отвлечените, освен французойката има още една жена, която е с двойно британско и италианско гражданство, отбелязва Франс прес. Останалите трима са мъже.

Вчера британски следователи, разследващи отвличането в Етиопия, разгледаха останките от трите автомобила, с които са пътували петимата европейци и техните етиопски придружители, когато са били отвлечени в Хамед Ела, село в отдалечения етиопски район Афар, в североизточната част на Етиопия, близо до границата с Еритрея.

Отвлечените етиопци са шофьори, екскурзоводи, готвачи и полицаи, придружавали петимата европейци.

Представители на силите за сигурност, които участват в претърсването на района и издирването на петимата европейци, казаха, че похитителите са ги отвели в Еритрея, предаде Ройтерс. Похитителите били облечени с еритрейски военни униформи.

Според други етиопски официални източници се намирали в еритрейския град Уиема. Възможно е в отвличането да са замесени сепаратисти, настояващи за отцепването на района Афар, които действат с подкрепата на еритрейците.