/ getty images
"Новите дрехи на царя" е поучителна приказка, която политиците добре знаят. На един суетен владетел, който не може да устои на изкушението да си купува нови дрехи, са продадени нови въображаеми дрехи. Той се разхожда с новите си "вълшебни" дрехи, докато едно малко момче не казва истината, че кралят е гол. В приказката на Ханс Кристиан Андерсен кралят продължава да твърди, че е облечен в прекрасни дрехи. Поуката е, че властта се налага над истината. Американският президент Доналд Тръмп се мисли за такъв владетел, пише британският в. "Гардиън".

В. "Ню Йорк таймс" разкри, че през 2016 и 2017 г. е платил по 750 долара данъци и никакви данъци през предходните 15 години. Това се дължи на факта, че Тръмп не е постигналият всичко със собствени усилия милиардер, за какъвто се представяше в телевизионното предаване "Стажантът", а е отличник в губенето на пари. Голф игрищата на президента са загубили 315 милиона долара от 2000 г. насетне.

Реакцията на президента се изрази в това да нарече информацията "тотално фалшиви новини". Той се надява, че този език ще повлияе на привържениците му и ще ги подтикне към това да възприемат неговите думи, а не да обърнат внимание на фактите. Тръмп изгради коалиция от поддръжници, базираща се повече на конспиративните теории, отколкото на партийните пристрастия. Стратегията му е да захранва симпатизантите си с конспиративни теории, срещу които те следва да се борят. Той говори лъжи без колебание и често.

Привържениците му може би дори оценяват това. Мнозина от тях са на мнение, че политиците по принцип са лъжци и смятат за лицемери хората, които се възмущават от лъжите на Тръмп.
БТА