Спря разследването на ирландката, замесена в афера на ИРА
Спря разследването на ирландката, замесена в афера на ИРА / netinfo

Ирландката Катрин Нелсън, която е работила като дипломатически представител на Балканите и в Южна Европа и бе на гладна стачка заради обвинения срещу нея, че е замесена в скандал с пране на пари в България в полза на ИРА, вече не е разследвана от полицията, пише днес електронното издание на ирландския в. "Айриш икзаминър".

Нелсън е получила писмо от ирландската полиция, което удостоверява, че тя вече не е обект на разследване за престъпна дейност, пояснява изданието.

Жената споделя, че е много щастлива, но все пак е твърдо решена да даде държавата под съд за компенсации.

"Защо трябваше нещата да стигнат до там да фалирам и почти да остана без дом? Можеха да направят това изявление две години по-рано, а аз да се посветя на живота си", казва 58-годишната Нелсън.

Скандалът с пране на пари на Ирландската републиканска армия избухна след голям банков обир през декември 2004 г., когато от "Нортъртн банк" в Белфаст изчезнаха 26,5 милиона британски лири. Властите заподозряха за грабежа активисти на ИРА и започнаха разследване дали престъпната групировка не се е опитала да изпере част от тази сума чрез бизнес в България.

През 2005 г. следователите арестуваха Нелсън, бившия правителствен съветник Фил Флин и финансиста Тед Кънингъм. Тримата са посещавали България през януари 2005 г., месец след банковия обир, за да проучват възможности за инвестиции. Това пътуване даде повод на министъра на правосъдието на Ирландия Майкъл Макдауъл да предположи, че ИРА се опитва да използва връзки с България, за да изпере част от откраднатите пари и дори че ИРА се опитва да купи банка в страната ни.

Нелсън твърди, че арестът й изградил име на заподозрян съучастник на ИРА, попречил й е да се грижи за препитанието си, тя е изразходила всичките си спестявания и е съсипана.

Жената води дело също срещу вестник и издателство заради клевета, добавя "Айриш икзаминър".