Според Русия европейският противоракетен щит вреди на регионалната стабилност
Според Русия европейският противоракетен щит вреди на регионалната стабилност / снимка: БГНЕС, архив

Проблемът за системата за противоракетна отбрана (ПРО) в Европа остава най-сложният във взаимоотношенията между НАТО и Русия, заяви началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Николай Макаров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Опитахме се да изясним пред натовските преговарящи, че независимо от тяхното гледище, според нас системата се развива прекалено бързо, каза Макаров на пресконференция след срещата си в Москва с главнокомандващия Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа Джеймс Ставридис, посочва ДПА.

Ставридис обсъди с Макаров американската инициатива за изграждане на система за противоракетна отбрана, която да защити страните от НАТО от евентуален удар от Близкия изток.

Русия е против, тъй като според Кремъл натовският противоракетен щит би могъл да сваля руски ракети, давайки на алианса значително предимство при потенциална конфронтация, посочва БТА. Тези едностранни стъпки на алианса вредят на сигурността и стабилността в района, каза Макаров. Изслушах много внимателно руските позиции. Ще работим за намирането на решение, отбеляза Ставридис на общата пресконференция, цитиран от агенция Интерфакс.

Руският външен министър Сергей Лавров повтори предупреждението на Кремъл за ответни действия, ако НАТО наистина задейства щита. Казаха ни, че системата не е насочена срещу нас, но те (НАТО) отказват да се обвържат с официално споразумение. Ние можем да предприемем ответни действия без да правим особени усилия или големи разходи, отбеляза той в интервю за сп. "Профил".