Според Меркел е отвратително да бъде изгорен коранът
Според Меркел е отвратително да бъде изгорен коранът / БГНЕС

Германската канцлерка Ангела Меркел каза, че е отвратително намерението на американска евангелистка група да изгори корана. Тя каза това във връзка с деветата годишнина от терористичните нападения на 11 септември 2001 г., предаде Франс прес.

Междувременно говорител на ООН също изрази безпокойство от намеренията на евангелистка групировка в САЩ да извършат публично изгаряне на Корана, подчертавайки, че този проект може да предизвика големи раздори и поляризация между верските общности.

Канада осъди проекта чрез своя министър на отбраната Питър Маккей, който заяви, че това ще е оскърбление срещу всички вярващи. Това е твърде провокативен израз на свободата, който ще доведе до още повече насилие и омраза, подчерта той.

Ватикана окачестви готвеното изгаряне на Корана като "жест на тежка обида" срещу книга, която е свещена за мюсюлманската общност. Висши духовници от Близкия изток също заклеймиха намерението на евангелистите от Гейнсвил, отбелязва БГНЕС.

Престижната духовна институция "Ал Азхар" в Кайро предупреди, че готвеното изгаряне на Корана ще има сериозни последици за САЩ. "Ако американското правителство не успее да го спре, това ще е най-новата проява на религиозен тероризъм и ще съсипе отношенията на Америка с мюсюлманския свят", заяви Шейх Абдел ел Моати ел Баюми от "Ал Азхар".

Въпреки всички протести обаче групата евангелисти от Гейнсвил, щата Флорида, изключва възможността да се откаже от проекта си да изгори публично 200 екземпляра на Корана на 11 септември във връзка с годишнината от атентатите в САЩ. Те заявиха, че не е изключено да се стигне до арести, ако полицията и пожарникарите от града се намесят. "Ние имаме планове за всякакво развитие на събитията", подчерта пред АФП говорителят на групата Боб Уудс.