Според ФБР охранителите от Блекуотър са стреляли без основание
Според ФБР охранителите от Блекуотър са стреляли без основание / netinfo

Агенти на ФБР, разследващи инцидента на 16 септември в Багдад, при който служители на американската охранителна фирма "Блекуотър" застреляха 17 души, са установили, че поне 14 от иракчаните са били убити без основание, пише вестник "Ню Йорк таймс".

Разследването на ФБР все още не е приключило, но откритите доказателства, че охранителите от "Блекуотър" са нарушили правилата за използване на сила, които чуждестранните охранителни фирми в Ирак трябва да спазват, вече се разглеждат от министерството на правосъдието в САЩ, пише "Ню Йорк таймс".

Прокурорите още не са решили дали да повдигнат обвинения, но някои американски представители изразиха съмнения, че съществуват подходящи закони, които да им позволят да обвинят който и да е служител на "Блекуотър" в извършване на престъпление, отбелязва изданието.

Според вестника говорител на министерството на правосъдието и ФБР отказал коментар по случая. Това е един от първите деликатни случаи, които трябва да бъдат решени от новия министър на правосъдието и главен прокурор на САЩ Майкъл Мъкейси, пише "Ню Йорк таймс".

Изданието отбелязва, че според заключението на следователите поне петима от охранителите на американската компания са стреляли по време на сблъсъка. Не са открити доказателства, подкрепящи твърденията на представители на "Блекуотър", че служителите на фирмата са били нападнати от иракчани и са стреляли при самозащита.