Спонсори платили $50 млн. за пътувания на US конгресмени
Спонсори платили $50 млн. за пътувания на US конгресмени / netinfo

Членове на Конгреса на САЩ и техни помощници са похарчили през последните 5 години близо 50 млн. долара за пътувания в страната и по света, спонсорирани от корпорации, търговски дружества и различни частни фирми, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Тези данни бяха изнесени вчера пред журналисти във Вашингтон от две обществени организации - Център за обществена порядъчност и Американската обществена преса, на основата на изследване на студенти от Северозападния университет.

Според изследването между януари 2000 и януари 2005 г. са осъществени около 23 000 пътувания, много от които семейни, при които е плащано по 500 долара за хотел на вечер и от фирмите са предоставяни реактивни самолети. В много от случаите е очевидно желанието на спонсорите просто да купят по този начин достъпа до законодателите и техните съветници, се казва в доклада, тъй като във Вашингтон те никога нямат време.

През посочения период спонсорите, сред които гиганти като Майкрософт, Тайм-Уорнър, Уолт Дисни или Асоциацията на американските железници са организирали за членове на Конгреса 200 пътувания до Париж, 150 до Хавайските острови, 140 - в Италия.

"Забелязахме пълно пренебрегване от страна на членовете на Конгреса на етичните норми и правила, установени от тях самите", изтъкна и. д. директорът на Центъра за обществена порядъчност Уендъл Роулс.