Спасители извадиха жив човек изпод руините в Хаити
Спасители извадиха жив човек изпод руините в Хаити / cнимки: Reuters

Американски войници извадиха жив човек от останките на сринала се сграда в столицата на Хаити Порт-о-Пренс 14 дни след опустошителното земетресение.

Покритият с прах 35-годишен мъж е бил само по бельо, но изглежда, не е имал сериозни наранявания. Не е ясно дали той е бил затрупан при първоначалния трус, отнел живота на до 200 000 души, или при някой от последвалите вторични трусове.

От няколко дни вече спасителните екипи казват, че е все по-малко вероятно да бъдат открити оцелели от труса и хаитянското правителство още в събота каза, че трябва да спре търсенето на оцелели. Въпреки мрачните прогнози през последните няколко дни няколко души бяха извадени живи изпод развалините.

Бразилски мироопазващи сили на ООН стреляха със сълзотворен газ срещу многохилядна тълпа, която се беше струпала пред пункт за раздаване на храна пред разрушения президентски дворец. Въпреки международната помощ, все още има затруднения в осигуряването на необходимото за оцелелите. „Те не са опасни, само отчаяни. Просто искат да се нахранят", заяви полковник Фернандо Соарес от бразилската армия, пише БГНЕС.

Спасители извадиха жив човек изпод руините в Хаити
netinfo

Междувременно американската космическа агенция НАСА оповести, че ще изпрати полети за наблюдение над Хаити и Доминиканската република, които да търсят знаци за евентуални нови земетресения, които биха могли да ударят зоната.

Полетите ще използват радар, за да търсят промени в геоложките разломи на Хиспаньола - острова, който двете нации си поделят. „Поради сложното тектонично устройство на Хиспаньола, има интерес към определяне на това възможно ли е в този момент трус в Хаити да предизвика нови земетресения в неизвестен момент в бъдещето", уточнява Пол Лундгрен от лабораторията на НАСА в Пасадена, Калифорния.

Радарът за въздушно наблюдение UAVSAR, използван в полетите за наблюдение на агенцията, се насочи към Централна Америка за изучаване на горите и полетите му ще бъдат удължени, за да покрият и Хиспаньола, уточни Ройтерс.