Закъсалата банка „Креди сюис“ беше спасена от своя швейцарски конкурент UBS в сделка, подкрепена от правителството, предаде BBC. Съобщението от неделя вечерта дойде след уикенд на спешни преговори в Швейцария между двете банки и финансовите регулатори на страната.

Швейцарската национална банка заяви, че сделката е най-добрият начин за възстановяване на доверието на финансовите пазари и за управление на рисковете за икономиката.

И двете банки ще получат заем за подпомагане на ликвидността до 110 милиарда долара.

Осъдиха най-голямата швейцарска банка заради пране на пари на българската мафия

Федералното правителство каза, че за да намали всички рискове за UBS, ще предостави гаранция срещу потенциални загуби на стойност 9,6 милиарда долара (7,9 милиарда паунда).

Регулаторите се надяваха да улеснят сделката преди пазарите да отворят отново в понеделник.

Все още няма информация от Bank of England или Министерството на финансите на Обединеното кралство, които следят ситуацията.

В изявление централната банка на Швейцария заяви, че „е намерено решение за осигуряване на финансова стабилност и защита на швейцарската икономика в тази изключителна ситуация“. То идва, след като Credit Suisse, една от около 30-те банки в света, смятани за твърде големи, за да фалират, претърпя загуби миналата седмица след фалита на две по-малки американски институции през последните две седмици.

167-годишната банка е на загуба и е изправена пред поредица от проблеми през последните години, включително обвинения в пране на пари.
БГНЕС