/ / iStock/Getty Images
Случай с млада чайка, спасена във Великобритания от заплетена в крачетата й хирургическа маска, накара представители на Кралското дружество за предотвратяване на жестокостта към животните (RSPCA) да се "наежат", пише в. "Дейли стар".

От организацията изразиха опасение, че неправилно изхвърляните употребявани лични предпазни средства представляват заплаха за дивата природа на Великобритания и отправиха призив към хората да бъдат по-стриктни в това отношение.



Повод да "настръхнат перата" на природозащитниците стана случаят с млада чайка, прекарала вероятно повече от седмица със заплетена в крачетата й хирургическа маска. Безпомощното птиче е било спасено в Челмсфорд, Есекс.

Чайката е била забелязана първо от служители на намиращ се наблизо автомобилен шоурум, които с тревога установили, че птицата ходи трудно. При всеки опит да я доближат, за да видят какво не е наред, чайката отлитала. През уикенда безпокойството им нараснало, след като пернатото създание прекарало часове наред на едно и също място. Тогава разтревожените за съдбата му служители се свързали с RSPCA.



"В мига, в който го залових, видях защо бедното създание страда - заради заплетена в крачетата му хирургическа маска. При опита си да подскочи, чайката се препъна и падна. Стана ми ясно също, че птицата е прекарала известно време с маската, тъй като ластиците й се бяха затегнали около крачетата й, предизвиквайки отоци и възпаление. За щастие тя се възстановява, но се опасявам се, че тази чайка може да е първата от много жертви сега, когато предпазните маски са норма", разказва инспекторът от RSPCA Адам Джоунс.

Птицата е била освободена от необичайния си капан от служители на специализираната клиника на Южен Есекс Уайлдлайф Хоспитъл в Грейс.

От RSPCA отправят призив към хората да бъдат по-отговорни и да изхвърлят маски, ръкавици и други лични предпазни средства, както и всякакъв друг вид отпадъци на предназначените за целта места, за да не страдат невинни животни.
БТА