Спасиха 69 миньори в Китай, останали три дни под земята
Спасиха 69 миньори в Китай, останали три дни под земята / netinfo

Спасителни екипи успяха да изведат на повърхността 69 китайски миньори, останали блокирани под земята три дни, съобщи Ройтерс.

Силните дъждове в провинция Хенан, Централен Китай, наводниха неизползвани шахти в каменовъглена мина и отрязаха пътя на миньорите към изхода. Спасителите трябваше да прочистят хоризонтална шахта с дължина 280 метра, за да се доберат до блокираните в мината миньори.

Миньорите бяха изведени с превръзки на очите, тъй като прекараха три дни под земята в пълен мрак. Повечето от миньорите не можеха да се движат сами. Някои бяха изнесени на носилки, посочва Ройтерс.

Докато траеше спасителната операция, миньорите бяха хранени с мляко през маркуч, прекаран през вентилационна тръба. За радост те са разполагали и с изправна телефонна линия и информирали спасителните екипи къде точно се намират.

През 2006 година в каменовъглените мини в Китай са загинали общо 4746 души, припомня Ройтерс. Бързо разрастващото се търсене на въглища в страната и стремежът към максимална печалба много често кара ръководствата на каменовъглените мини да пренебрегват основни изисквания за безопасност.