Сомалийските пирати освободиха българските моряци
Сомалийските пирати освободиха българските моряци / снимка: БГНЕС
Милен Керемедчиев
19426
Милен Керемедчиев
Цветан Гъдев
  • Милен Керемедчиев
  • Цветан Гъдев

В 17,25 часа българско време похитеният от сомалийски пирати кораб "Маласпина Касъл", на който има и български моряци, е освободен и отпътува с целия си товар за Коломбо, Шри Ланка, където ще пристигне след около 6 дни, съобщи зам.-министърът на външните работи Милен Керемедчиев. Той не се ангажира с точна цифра за платения откуп, тъй като, той припомни, че страната ни не е поемала отговорност към похитителите, а това било взаимоотношение между сомалийските пирати и корабособствениците. "Ние сме уведомили ръководството на военния контингент на НАТО и ЕС за отплаването, за да могат ги следят и при нужда да ги ескортират. В Коломбо, ако българите от екипажа искат да се върнат в България, ще им бъде оказано съдействие", допълни Керемедчиев. 

"В Коломбо корабът ще презареди, членове на екипажа, които поискат, може да слязат, тези, които искат да продължат, ще продължат. Те са хора професионалисти, не знам всеки един как го е преживял, ще имат възможност през тези дни да преценят дали искат да останат", каза пред Дарик Цветан Гъдев, управител на "Б Нави България", представител на италианския корабен оператор "Б Нави шийп мениджмънт". Той отказа коментар за условията при освобождаването и прогнозира, че официален отговор на този въпрос едва ли ще бъде даден.

Всичките 24-ма души на борда на кораба са без наранявания и в добро здравословно състояние и пътуват към Коломбо в Шри Ланка, съобщиха от британското акционерно дружество Navalmar, което е собственик на кораба. Според компанията неблагоразумно и проява на безотговорност ще бъде съобщаването на подробности за хода на преговорите с похитителите, защото това би окуражило пиратите и би подложило на опасност жертвите на техните атаки.

Един тайвански и един британски кораб, на който имаше и 16 български моряци, бяха отвлечени от сомалийски пирати в Индийския океан, край бреговете на Сомалия, на 6 април. Британският 32 000-тонен товарен кораб "Маласпина Касъл", който плава под Панамски флаг, беше нападнат в Аденския залив. Плавателният съд е с екипаж от 24 души, сред които руснаци, българи, украинци и филипинци.